perjantai 4. heinäkuuta 2025

Lapissa ja Norjassa (osa 2)

...jatkuu


la 28.6.
Aamulla jatkoimme Karigasniemeltä kohti pohjoista. Kävimme Pulmankijärvellä, mutta tien varret ja itse järvi olivat aika tyhjiä. Takaisin päin palatessamme tien poskessa staijaili pari pikkubussillista TLY:n retkiporukkaa. Kahvittelimme Nuorgamissa ja siirryimme sitten Norjan puolelle.

Ensimmäinen pysähdys oli Varanginvuonon pohjukassa Varangerbotnissa, missä oli hienot laskuvesilietteet, mutta vähän lintuja. Löysimme joitakin punakuireja, meriharakoita ja merihanhia.


Varangerbotn, Norja, 28.6.2025


Seuraava stoppi oli Nessebyn kirkon lietteillä, mutta ei sielläkään mitään peruskahlaajia ihmeellisempää ollut. Ajankohta ei ollut paras mahdollinen, kun kevätmuutto oli jo ohi ja paluumuutto ei vielä kunnolla alkanut.

Vadsøssä kirjauduimme sisään paikalliseen Scandiciin. Siellä kävikin hyvä tuuri, kun saimme varaamamme normihuoneen tilalle sviitin. Kauan emme malttaneet sviitistä nauttia, kun lähdimme tutustumaan Vadsøön.
 

Vadsø hotellihuoneen ikkunasta nähtynä. Takana Vadsøyan saari. 29.6.2025


Suuntasimme Vadsøyan saarelle kaupungin edustalle. Rannan leväkasoilla seisoskeli punakuireja monenlaisissa puvuissa. Saaren sisäosassa on lampi, jossa voi hyvään aikaan nähdä parikin sataa vesipääskyä, nyt niitä oli viisi. Niityllä lapinkirvinen vei ruokaa pesälle. Kasveista huomioin mm. keltaisen lapinorvokin. Tuuli oli varsin navakka, mikä teki kuvaamisesta hankalaa. Saarikierroksen jälkeen siirryimme kaupan kautta hotellille.


punakuiri, Vadsøya, Norja, 28.6.2025


lapinkirvinen, Vadsøya, Norja, 28.6.2025


Metsäjänis ihailee merta, Vadsøya, Norja, 28.6.2025


su 29.6.
Lähdimme aamiaisen jälkeen Vadsøstä rantatietä kohti koillista. Ekkerøyssa tutustuimme Norjan suurimpaan pikkukajavakoloniaan, missä linnut hautoivat jyrkänteellä. Vuonna 2023 kolonian noin 40 000 pikkukajavasta puolet kuoli lintuinfluenssaan. Nyt lintuja oli paljon, mutta vaikea sanoa, onko määrä palautunut lähellekään entistä.


Pikkukajavien pesimäjyrkänne, Ekkerøy, Norja, 29.5.2025


pikkukajavat, Ekkerøy, Norja 29.6.2025


Matka jatkui rannikkoa pitkin. Vadsøn rehevyys loppui kuin seinään ja maisema alkoi näyttää karulta. Tien varsilla laidunsi vapaana lampaita ja poroja. Päätimme jättää Hornøyan lintusaaren seuraavaan kertaan, koska oli tuulista ja aikaa vähän. Sen sijaan lähdimme edelleen eteenpäin kohti tien päätä eli Hamningbergiä. Huono valinta, mutta tulipa sekin loukko nähtyä eikä toista kertaa tarvitse mennä. Alku oli lupaava. Tienvarsi Vardøstä eteenpäin kukki valkoisenaan lapinvuokkoja. Merikihuja näkyi matkalla useampi. Sitten tie kapeni kolme metriseksi. Se mutkitteli, nousi ja laski karujen kallioiden välissä. Maisema oli kuin toiselta planeetalta. Vastaan tulevia matkailuautoja väisteltiin levikkeille. Matka Vardøstä Hamningbergiin kesti ehkä tunnin, mutta tuntui kolmelta. Vaikka itselle matka oli tuskaa, Markon mielestä tie oli oikein mukava ajella. 

Perillä Hamningbergissä odotti kova tuuli, kiviä, kallioita ja pari taloa. Vakituista asutusta siellä ei enää ole, tiekin suljetaan talvikuukausiksi. Aikanaan ympärivuotisia asukkaita on varmaan ollut paljon, koska koulurakennuskin näytti olevan. Murjotin hetken kohtaloani, joka oli tuonut minut tällaiseen loukkoon, mutta sitten kohotin kiikarini ja aloin katsella merelle. Siellä lensi suulia, karimetsoja, lunneja, ruokkeja, riskilöitä, kiisloja, alleja… Kovin kaukana menivät, mutta ainakin osan sai määritettyä. Näin jälkeenpäin ajateltuna Hamningberg ei ehkä sittenkään ollut niin paha paikka.


Hamningberg, Norja, 29.6.2025


Suula ja karimetso kohtaavat merellä. Hamningberg, Norja, 29.6.2025


luotokirvinen, Hamningberg, Norja, 29.6.2025


Takaisin päin mennessä poikkesimme lyhyesti Vardøn saarella, jonne pääsi pari kilometriä pitkää tunnelia pitkin. Vardøssä pikkukajavat pesivät rakennusten seinämillä. Tsekkasimme uudestaan myös Nessebyn kirkon lietteet, josta eilisten lajien lisäksi löytyi ristisorsia. Lyhyeksi ja kiireiseksi jäi retken Norja-osuus. Varanger oli sellainen paikka, jonne haluan palata joskus ajan kanssa uudestaan.

Suomen puolelle päästyämme majoituimme Nuorgamin lomakeskuksen huoneistoon. Illalla saunoimme ja uimme tai paremminkin kastauduimme kylmässä Tenossa.


ma 30.6.
Lomakeskuksen yllättävän monipuolisen aamiaisen jälkeen lähdimme käymään uudestaan Pulmankijärven suunnassa. Staijailimme hetken vaaran päällä petojen toivossa, mutta turhaan. Pulmankijärvellä Marko tarkasti järven (kuikka, kaakkureita) sillä aikaa, kun itse etsin pensaskanervan. Pulmankijärven seutu on ainoa paikka Suomessa, missä kyseinen kasvi kasvaa luonnonvaraisena. Kasvi löytyi helposti ja oli sopivasti kukassa.


pensaskanerva, Utsjoki, 30.6.2025


Jatkoimme kohti etelää siellä täällä matkan varrella poiketen. Lintumaailma oli hiljainen niin kuin se oli koko matkan ajan. Illansuussa saavuimme Saariselälle ja majoituimme hotelli Riekonlinnaan.


kirkkotuvat, Utsjoki, 30.6.2025

ti 1.7.
Lapland Hotels -ketjun aamiaiset ovat tunnetusti hyviä ja vedin taas aamiaisähkyt. Päivän aikana siirryimme Saariselältä Ouluun. Matkalla vietimme pari tuntia Rovaniemen tiedekeskus Arktikumissa. Kävimme myös ihmettelemässä Sukulanrakan hiidenkirnuja. Alueella on 14 hiidenkirnua, joista yksi on Suomen syvin, 15 metriä.


ke 2.7.
Aloitimme aamun punakottaraisbongauksella Oulun Oritkarissa. Lintu ilmestyi noin vartin odottamisen jälkeen. Se oli arka, minkä takia en lähestynyt sitä. Kurveja ei näkynyt, tosin ei juuri etsittykään. Poikkesimme vielä Liminganlahdella, mutta vesi oli korkealla, eikä sieltä irronnut kuin pari reissupinnaa.
 

punakottarainen, Oulu, 2.7.2025


Limingalta alkoi pitkä ja tylsä kotimatka. Matkan kohokohta oli Kärsämäellä kahvila Paakarin pysäkissä. Siellä söin matkan parhaan kakkupalan (kirsikkamutakakku). Viimeisen mainitsemisen arvoisen lintuhavainnon teimme Forssan Matkussa, missä sain vihdoin Forssa-pinnan lyhtypylvään päällä huhuilevasta turkinkyyhkystä. 

Retkipinnoja kertyi 124. Monta pohjoisen peruslajia jäi näkemättä, mutta eipä juuri yritettykään. Kumpikaan ei laske vuodareita eikä muitakaan pinnapakkomielteitä ole, joten minkään lajin perässä ei sen kummemmin juostu.


turkinkyyhky, Forssa, 2.7.2025



Lapissa ja Norjassa (osa 1)

Olin varannut jo helmikuussa ensimmäiselle lomaviikolleni Utön-reissun, mutta jouduin perumaan sen surkeiden julkisen liikenteen yhteyksien vuoksi. Kesän lautta- ja bussiaikataulujen laatijat eivät olleet tehneet yhteistyötä. Kuka jaksaa odottaa Pärnäsin lauttarannassa kaksi ja puoli tuntia? En ainakaan minä, joten lähdin sitten Markon mukaan pohjoisen reissulle.

la 21.6.
Starttasimme Forssasta juhannuspäivänä klo 7.00. Teillä riitti tilaa normi-ihmisten ollessa juhannuksen vietossa. Ensimmäinen kohde oli Joensuu, jonne halusin muistelemaan opiskeluaikojani Joensuun yliopistossa, joka nykyisin tunnetaan Itä-Suomen yliopistona. Matkalla poikkesimme muutamassa kohteessa, mm. Pursialan hiidenkirnulla Mikkelissä. Kahdeksan metriä syvä ja kolme metriä leveä hiidenkirnu on Suomen neljänneksi suurin.

 
Pursialan hiidenkirnu, Mikkeli, 21.6.2025

su 22.6.
Joensuu-muisteloihin riitti yksi ilta, joten aamiaisen jälkeen otimme suunnaksi Kuusamon. Matkalla pysähdyimme patikoimaan Hossan kansallispuiston 8 km:n Värikallion kierroksen. Kalliomaalaukset tuli nähtyä, mutta lintuja ei juurikaan. Marko oli edellisellä käynnillään laskenut reitiltä viisi pohjansirkkureviiriä, mutta nyt emme havainneet ainoatakaan. Reitin loppupuolella näimme kuusen latvassa laulavan sinipyrstön. Kierrokseen hurahti kolme tuntia ja saavuimme vasta illalla Kuusamoon, missä majoituimme Rukalle.


ma 23.6.
Rukahovin erinomaisen aamiaisen jälkeen starttasimme Kuusamon kohteille. Ensimmäisenä pysähdyimme parkkipaikalla, josta näkee muuttohaukan pesimäkalliolle. Emme odottaneet suuria, mutta yllätykseksemme muuttohaukka lenteli juuri jyrkänteen edustalla, ehkä viemässä pesälle saalista. Kamera oli tässä vaiheessa vielä repussa ja ehdin saada tasan yhden kuvan väärillä asetuksilla, ennen kuin haukka lähti taas jyrkänteen taakse. 


muuttohaukka, Kuusamo, 23.6.2025


Seuraavaksi suuntasimme rajan lähelle Kuntivaaralle. Sieltä ei laulavia sinipyrstöjä ihmeempää irronnut, mutta 480 metriä korkean vaaran laelta näki Venäjälle asti.


Näkymä Kuntivaaralta idän suuntaan. Kuusamo, 23.6.2025


Joidenkin välipysähdysten jälkeen saavuimme Oulangan kansallispuistoon Kiutakönkäälle. Siellä oli toki upeat koskimaisemat, mutta myös mielenkiintoisia kasveja, kuten neidonkenkä, valkoyökönlehti ja lapinvuokko. Olin juuri ennen reissua lukenut uhanalaisia neidonkenkiä puistossa tallovista kuvaajista, joten katsoin parhaaksi pysytellä sepelillä ja ottaa kuvia pitkällä putkella polun varressa olevasta yksilöstä. Yhden kasviyksilön arvo on liki 600 euroa, mutta ei taida kukaan koskaan oikeasti joutua maksumieheksi.


neidonkenkä, Kuusamo, 23.6.2025


lapinvuokko, Kuusamo, 23.6.2025


Illalla alkoi vähän sadella, mutta kävimme vielä muutamassa kohteessa, esim. Rukatunturin koillispuolella sijaitsevilla Saarualammilla bongaamassa virtavästäräkin. Kummasti päivän touhuihin hurahti 11 tuntia.


ti 24.6.
Aamulla matka jatkui kohti pohjoista. Ensimmäinen pysähdys oli Kemijärvellä toukokuussa avatulla entisen jätevesialtaan eli Kallaanlammen lintutornilla. Tornista näkyi paljon sorsalintuja ja kahlaajia.


Näkymä Kallaanlammen lintutornista. Kemijärvi 24.6.2025


Pysähdyimme kahville Sodankylän keskustaan ja pienelle pistolle Sompion luonnonpuistoon. Tankavaaran kultakylässä pyörähdimme seuraamassa hetken kullanhuuhdontaa ennen kuin saavuimme Saariselälle. Siellä majoituimme keskustan hotelliin ja ehdimme illalla vielä vetäistä pitsat ja patikoida pienen lenkin UKK-puistossa, joka on viime aikoina pysynyt otsikoissa noroepidemian takia. Riekko oli lenkin ainoa mielenkiintoinen havainto.


ke 25.6.
Aamiaisella taistelimme lautasillemme mitä onnistuimme pöydistä saamaan ison aasialaisturistiryhmän täyttäessä ruokasalin. Mahat kuitenkin täyttyivät ja lähdimme ensimmäisenä Kiilopäälle. Kiersimme laelle johtavan 5 km:n mittaisen Kiirunapolun näkemättä kiirunoita tai muutakaan mainitsemisen arvoista.

Seuraava kohde oli Ivalosta Koppeloon menevän tien varressa, missä kuulimme ja näimme laulavan pikkusirkun ja lapinuunilinnun.


lapinuunilintu, Inari, 25.6.2025


 
lapinuunilintu laulaa, Inari, 25.6.2025


Pikku-Petsamossa yritimme hetken bongata paikalla pitkään viihtynyttä ja ilmeisesti pensastaskun kanssa pariutunutta sepeltaskua siinä kuitenkaan onnistumatta. Ivalon keskustassa joimme kahvit ennen kuin siirryimme Inariin. Jätimme tavarat Wilderness-hotellille ja tutustuimme pari tuntia saamelaismuseo ja luontokeskus Siidaan.


to 26.6.
Aamiainen oli tässäkin hotellissa hyvä, mutta erityisen upea oli aamiaissalin suurista ikkunoista avautuva näkymä Inarijärvelle.

Inarista siirryimme Karigasniemelle. Matkalla poikkesimme katsomaan Karigasjoen dyynejä, jotka ovat syntyneet tuulen jääkauden aikana kuljettamasta ja kasaamasta harjuhiekasta. Jätimme auton hiekkakuopalle, jonka itäpuolen suolta kuului jänkäkurpan soidin. Kävelimme mönkijäuraa pitkin Karigasjoelle ja takaisin, noin 5 km. Matkalla näimme mm. tilhiä ja isolepinkäisen. Itse dyynit olivat vaatimattomia.


Karigasjoen dyynejä, Utsjoki, 26.6.2025


Pienen matkan päässä dyyneistä löytyy Sulaojan lähde, joka on purkautuvan vesimäärän perusteella Suomen suurin lähde. Siellä kiersimme parin kilometrin mittaisen luontopolun.

Karigasniemelle saavuttuamme joimme kahvit kylätalolla. Hotelliin ei vielä päässyt, joten kiipesimme odotellessamme Ailigastunturille vievää soratietä ylös päin. Laelle asti emme viitsineet mennä, sillä tunturi oli tuulinen ja tyhjä. Linkkitien portilla sinirinta vei ruokaa poikasilleen.

Illalla söimme Guossi-hotellilla ja kävimme ruuansulatuslenkillä Norjan puolelle. Norjan ja Suomen välisellä sillalla lenteli lapintiira.


pe 27.6.
Aamulla suunta oli Tenojoen Teppanansaari. Löysimme mielestämme oikean paikan, mutta pikkukanadanhanhesta ei näkynyt luvattua päätäkään. Ei ihme, sillä Klenkaksi nimetty lintu ei ollutkaan paikalla. Hetken katseltuamme se tuli jostain ja laskeutui "pesälle". Lintu makaa maassa samassa paikassa ikään kuin hautomassa, mutta en netistä löytänyt varmistusta sille, että Branta-suvun hanhet voisivat saada munia ilman koirasta. Kumppania Klenkalla ei ole näkynyt.

Matka jatkui Nuvvos-Áilegas tunturille, jonka huipulle kävelimme. Matkalla pikkukuovit varoittelivat ja kapustarinnat vihelsivät. Huipulla piipersi kolme keräkurmitsaa. Tunturin laelta oli komeat näkymät Tenojoelle ja Norjan puolelle. 


Näkymä Nuvvus-Ailigakselta Tenojoelle päin. Joen keskellä Teppanansaari. Utsjoki, 27.6.2025


uuvana, Nuvvus-Ailigas, Utsjoki, 27.6.2025


Kävimme välillä hotellilla kahvilla ja siirryimme sitten poroerotuspaikalle ja Piesjängälle. Poroerotuspaikan lammikosta löytyi tyllejä ja vesipääsky. Jängällä kopotteli jänkäkurppa.
 
vesipääsky, Utsjoki, 27.6.2025


Jatkuu toisessa postauksessa.