la 28.6.
Aamulla jatkoimme Karigasniemeltä kohti pohjoista. Kävimme Pulmankijärvellä, mutta tien varret ja itse järvi olivat aika tyhjiä. Takaisin päin palatessamme tien poskessa staijaili pari pikkubussillista TLY:n retkiporukkaa. Kahvittelimme Nuorgamissa ja siirryimme sitten Norjan puolelle.
Ensimmäinen pysähdys oli Varanginvuonon pohjukassa Varangerbotnissa, missä oli hienot laskuvesilietteet, mutta vähän lintuja. Löysimme joitakin punakuireja, meriharakoita ja merihanhia.
![]() |
Varangerbotn, Norja, 28.6.2025 |
Seuraava stoppi oli Nessebyn kirkon lietteillä, mutta ei sielläkään mitään peruskahlaajia ihmeellisempää ollut. Ajankohta ei ollut paras mahdollinen, kun kevätmuutto oli jo ohi ja paluumuutto ei vielä kunnolla alkanut.
Vadsøssä kirjauduimme sisään paikalliseen Scandiciin. Siellä kävikin hyvä tuuri, kun saimme varaamamme normihuoneen tilalle sviitin. Kauan emme malttaneet sviitistä nauttia, kun lähdimme tutustumaan Vadsøön.
![]() |
Vadsø hotellihuoneen ikkunasta nähtynä. Takana Vadsøyan saari. 29.6.2025 |
Suuntasimme Vadsøyan saarelle kaupungin edustalle. Rannan leväkasoilla seisoskeli punakuireja monenlaisissa puvuissa. Saaren sisäosassa on lampi, jossa voi hyvään aikaan nähdä parikin sataa vesipääskyä, nyt niitä oli viisi. Niityllä lapinkirvinen vei ruokaa pesälle. Kasveista huomioin mm. keltaisen lapinorvokin. Tuuli oli varsin navakka, mikä teki kuvaamisesta hankalaa. Saarikierroksen jälkeen siirryimme kaupan kautta hotellille.
![]() |
punakuiri, Vadsøya, Norja, 28.6.2025 |
![]() |
lapinkirvinen, Vadsøya, Norja, 28.6.2025 |
![]() |
Metsäjänis ihailee merta, Vadsøya, Norja, 28.6.2025 |
su 29.6.
Lähdimme aamiaisen jälkeen Vadsøstä rantatietä kohti koillista. Ekkerøyssa tutustuimme Norjan suurimpaan pikkukajavakoloniaan, missä linnut hautoivat jyrkänteellä. Vuonna 2023 kolonian noin 40 000 pikkukajavasta puolet kuoli lintuinfluenssaan. Nyt lintuja oli paljon, mutta vaikea sanoa, onko määrä palautunut lähellekään entistä.
![]() |
Pikkukajavien pesimäjyrkänne, Ekkerøy, Norja, 29.5.2025 |
![]() |
pikkukajavat, Ekkerøy, Norja 29.6.2025 |
Matka jatkui rannikkoa pitkin. Vadsøn rehevyys loppui kuin seinään ja maisema alkoi näyttää karulta. Tien varsilla laidunsi vapaana lampaita ja poroja. Päätimme jättää Hornøyan lintusaaren seuraavaan kertaan, koska oli tuulista ja aikaa vähän. Sen sijaan lähdimme edelleen eteenpäin kohti tien päätä eli Hamningbergiä. Huono valinta, mutta tulipa sekin loukko nähtyä eikä toista kertaa tarvitse mennä. Alku oli lupaava. Tienvarsi Vardøstä eteenpäin kukki valkoisenaan lapinvuokkoja. Merikihuja näkyi matkalla useampi. Sitten tie kapeni kolme metriseksi. Se mutkitteli, nousi ja laski karujen kallioiden välissä. Maisema oli kuin toiselta planeetalta. Vastaan tulevia matkailuautoja väisteltiin levikkeille. Matka Vardøstä Hamningbergiin kesti ehkä tunnin, mutta tuntui kolmelta. Vaikka itselle matka oli tuskaa, Markon mielestä tie oli oikein mukava ajella.
Perillä Hamningbergissä odotti kova tuuli, kiviä, kallioita ja pari taloa. Vakituista asutusta siellä ei enää ole, tiekin suljetaan talvikuukausiksi. Aikanaan ympärivuotisia asukkaita on varmaan ollut paljon, koska koulurakennuskin näytti olevan. Murjotin hetken kohtaloani, joka oli tuonut minut tällaiseen loukkoon, mutta sitten kohotin kiikarini ja aloin katsella merelle. Siellä lensi suulia, karimetsoja, lunneja, ruokkeja, riskilöitä, kiisloja, alleja… Kovin kaukana menivät, mutta ainakin osan sai määritettyä. Näin jälkeenpäin ajateltuna Hamningberg ei ehkä sittenkään ollut niin paha paikka.
![]() |
Hamningberg, Norja, 29.6.2025 |
![]() |
Suula ja karimetso kohtaavat merellä. Hamningberg, Norja, 29.6.2025 |
![]() |
luotokirvinen, Hamningberg, Norja, 29.6.2025 |
Takaisin päin mennessä poikkesimme lyhyesti Vardøn saarella, jonne pääsi pari kilometriä pitkää tunnelia pitkin. Vardøssä pikkukajavat pesivät rakennusten seinämillä. Tsekkasimme uudestaan myös Nessebyn kirkon lietteet, josta eilisten lajien lisäksi löytyi ristisorsia. Lyhyeksi ja kiireiseksi jäi retken Norja-osuus. Varanger oli sellainen paikka, jonne haluan palata joskus ajan kanssa uudestaan.
Suomen puolelle päästyämme majoituimme Nuorgamin lomakeskuksen huoneistoon. Illalla saunoimme ja uimme tai paremminkin kastauduimme kylmässä Tenossa.
ma 30.6.
Lomakeskuksen yllättävän monipuolisen aamiaisen jälkeen lähdimme käymään uudestaan Pulmankijärven suunnassa. Staijailimme hetken vaaran päällä petojen toivossa, mutta turhaan. Pulmankijärvellä Marko tarkasti järven (kuikka, kaakkureita) sillä aikaa, kun itse etsin pensaskanervan. Pulmankijärven seutu on ainoa paikka Suomessa, missä kyseinen kasvi kasvaa luonnonvaraisena. Kasvi löytyi helposti ja oli sopivasti kukassa.
ma 30.6.
Lomakeskuksen yllättävän monipuolisen aamiaisen jälkeen lähdimme käymään uudestaan Pulmankijärven suunnassa. Staijailimme hetken vaaran päällä petojen toivossa, mutta turhaan. Pulmankijärvellä Marko tarkasti järven (kuikka, kaakkureita) sillä aikaa, kun itse etsin pensaskanervan. Pulmankijärven seutu on ainoa paikka Suomessa, missä kyseinen kasvi kasvaa luonnonvaraisena. Kasvi löytyi helposti ja oli sopivasti kukassa.
![]() |
pensaskanerva, Utsjoki, 30.6.2025 |
Jatkoimme kohti etelää siellä täällä matkan varrella poiketen. Lintumaailma oli hiljainen niin kuin se oli koko matkan ajan. Illansuussa saavuimme Saariselälle ja majoituimme hotelli Riekonlinnaan.
![]() |
kirkkotuvat, Utsjoki, 30.6.2025 |
ti 1.7.
Lapland Hotels -ketjun aamiaiset ovat tunnetusti hyviä ja vedin taas aamiaisähkyt. Päivän aikana siirryimme Saariselältä Ouluun. Matkalla vietimme pari tuntia Rovaniemen tiedekeskus Arktikumissa. Kävimme myös ihmettelemässä Sukulanrakan hiidenkirnuja. Alueella on 14 hiidenkirnua, joista yksi on Suomen syvin, 15 metriä.
ke 2.7.
Aloitimme aamun punakottaraisbongauksella Oulun Oritkarissa. Lintu ilmestyi noin vartin odottamisen jälkeen. Se oli arka, minkä takia en lähestynyt sitä. Kurveja ei näkynyt, tosin ei juuri etsittykään. Poikkesimme vielä Liminganlahdella, mutta vesi oli korkealla, eikä sieltä irronnut kuin pari reissupinnaa.
![]() |
punakottarainen, Oulu, 2.7.2025 |
Limingalta alkoi pitkä ja tylsä kotimatka. Matkan kohokohta oli Kärsämäellä kahvila Paakarin pysäkissä. Siellä söin matkan parhaan kakkupalan (kirsikkamutakakku). Viimeisen mainitsemisen arvoisen lintuhavainnon teimme Forssan Matkussa, missä sain vihdoin Forssa-pinnan lyhtypylvään päällä huhuilevasta turkinkyyhkystä.
Retkipinnoja kertyi 124. Monta pohjoisen peruslajia jäi näkemättä, mutta eipä juuri yritettykään. Kumpikaan ei laske vuodareita eikä muitakaan pinnapakkomielteitä ole, joten minkään lajin perässä ei sen kummemmin juostu.